A 8 legnagyobb tévhit kedvenceinkről

A kutyák nem látják a színeket? Ha kedvenced orra meleg, akkor beteg? A macskák mindig a talpukra esnek? Következő cikkünkben házikedvenceink egészségével kapcsolatos téves elképzelésekkel és hiedelmekkel foglalkozunk.

  1. Tévhit: A kutyák színvakok.

Biztos te is hallottad már, hogy a kutyák fekete-fehérben látják a világot. Ez az állítás azonban téves, ugyanis ők is látnak színeket, csak másképpen, mint mi. Bizonyos színeket nehezen különböztetnek meg egymástól, illetve a zöld és a piros színt szinte egyáltalán nem érzékelik, mindkettőt inkább a barna különböző árnyalataiként látják. Ezért előfordulhat például, hogy kedvenced egy piros labdát a zöld füvön nem vesz majd észre.

  1. Tévhit: A macskák mindig a talpukra érkeznek.

Az állítás ebben a formában nem helyes. Igaz ugyan, hogy a macskák egyensúlyérzéke rendkívül jól fejlett, és a levegőben akár teljes testükkel képesek lehetnek átfordulni, de ha erre nincs elég idejük, akkor akár súlyos sérüléseket is szerezhetnek. Sokszor egy magasabbról történő esés kisebb következménnyel jár, mivel a macskának több ideje van a földet érésig korrigálni a testhelyzetét. Ha cicádat lakásban tartod, akkor is mindenképpen javasolt az úgynevezett macskaháló felszerelése az ablakokra, erkélyre, mellyel könnyen megelőzheted a baleseteket.

  1. Tévhit: A macskáknak és a kutyáknak adhatunk tejet.

Az emberek körében egyre gyakrabban emlegetett betegség, a laktózérzékenység valójában nem csak minket érint, hanem házikedvenceinket is. Mivel se a macskák, se a kutyák nem tudják megfelelően megemészteni a laktózt, így az hasmenést és hányást is okozhat. A legjobb, ha tej helyett inkább friss víz áll kedvenced rendelkezésére a nap folyamán.

  1. Tévhit: Mérgezés esetén a tej jótékony hatású.

Ez az állítás nem csak hamis, de akár veszélyes is lehet, ha kedvenceddel tejet itatsz mérgezés esetén. Valójában a tej több méreg felszívódását is gyorsítja. Ha állatod hozzáférhetett valamilyen méreganyaghoz, ne próbálkozz otthoni praktikákkal, hanem azonnal fordulj állatorvoshoz! Ha bármi miatt nem tudsz állatorvoshoz sietni, akkor adj orvosi széntablettát kedvencednek! Ez a tejjel szemben valóban megkötheti a méreganyagokat.

  1. Tévhit: Ha az állat orra nedves, akkor egészséges, ha meleg, akkor beteg.

Ezek az állítások sem állják meg a helyüket, ugyanis egyik módszer sem alkalmas arra, hogy eldönthesd, beteg-e a kedvenced. A kutyák és macskák normális testhőmérséklete magasabb, mint az embereké, így akkor is melegnek érezhetjük az orrukat, vagy esetleg a fülüket is, ha az állat egyébként egészséges.

  1. Tévhit: Lakásban tartott állatnak nincs szüksége féreghajtásra, oltásra, ivartalanításra.

A kizárólag lakásban tartott állatokat is javasolt rendszeresen féreg- és parazitaellenes kezelésben részesíteni illetve egyes betegségek ellen beoltatni, ugyanis akár te is hazaviheted a kórokozókat, amelyek megbetegíthetik kedvencedet! Az ivartalanítás pedig minden állat számára javasolt, ugyanis ezzel nem csak a kellemetlen ivarzási tünetek, de számos betegség is megelőzhető vele. Nem beszélve arról, hogy ezekkel a kezelésekkel egy esetleges szökés alkalmával kedvencedet megóvhatod a veszélyes kórokozóktól és a nem kívánt kölyök szaporulattól.

  1. Tévhit: A fokhagyma hatékony parazitaellenes szer.

Sajnos elterjedt tévhit, hogy a fokhagyma távol tartja a parazitákat. Ennek azonban semmi tudományos alapja sincs, és rendkívül veszélyes is! A hagymafélék hatóanyagai erősen károsítják a kutyák és a macskák vörösvérsejtjeinek fontos alkotóját, a hemoglobint. A vérszegénység akkor is kialakulhat, ha az állat hosszú időn keresztül kap kis mennyiségben valamilyen hagymafélét, de hirtelen nagyobb mennyiség elfogyasztása is végzetes lehet, mely egy macska esetében akár egy gerezd fokhagymát is jelenthet! Nem csak nyersen, de főzve, szárítva vagy por formájában is mérgezéshez vezethet, ezért olyan ételmaradék sem adható a kedvencnek, melyben ilyen formában megtalálható valamelyik hagymaféle.

  1. Tévhit: A csont etetésével megakadályozható és kezelhető a hasmenés.

Sokan úgy gondolják, hogy a csontetetés segít leküzdeni a hasmenéses kórképeket. Azonban fontos tudnod, hogy ennek számos veszélyes következménye lehet, így a legtöbb állatorvos nem javasolja a csont etetését sem hasmenés esetén, sem egyéb esetben. Ha kedvencednek hasmenése van, javasolt inkább diétára fogni, melyet kutyás vagy macskás probiotikummal egészíthetsz ki. Ha a betegség nem múlik el pár napon belül, vagy az állat levert és étvágytalan lesz, kérd állatorvosod segítségét!

Ne dőlj be a tévhiteknek!

Reméljük, a fenti pár tanács segít abban, hogy még tudatosabb, felelősségteljesebb állattartó váljon belőled!

Szerző: Tóth Kata Otília

Szakmailag ellenőrizte: Dr. Csizmás Máté

2021.03.18. 

(Fotók : unsplash.com)

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email