A kutyák szívférgessége

A szívférgességet a Dirofilaria Immitis nevezetű fonálféreg okozza, amely főként a kutyákat érintő súlyos, akár végzetes kimenetelű megbetegedéshez is vezethet. Rejtetten képes fejlődni, mivel tüneteket csak későbbi stádium esetén tapasztalunk, ezért is fontos, hogy a megelőzésre fektessük a hangsúlyt!

Áttekintés

A kutyatartók körében igazi mumus a szívférgesség. A kutyafuttatók kedvelt témája, az állatorvosunk már az első találkozásnál felhívhatja rá a figyelmünket, ráadásul az internet is tele van kósza cikkekkel a veszélyeiről. Biztos, hogy minden gazdiban hamar rögzül a neve: SZÍV és FÉREG, a két kifejezés együtt nem hangzik valami jól…

De! Mielőtt pánikba esnél, összegezzük mi is ez valójában, hogyan terjed, hogyan kezelheted, ha megbetegíti kedvencedet, és ami a legfontosabb, hogy hogyan előzd meg. Igen, szerencsés helyzetben vagy! Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető, és ma már ugyanolyan fontos mint a kullancs, bolhák elleni védelem, a nagymértékű elterjedése miatt. 

A D. Immitis fonálféreg korábban csak a melegebb éghajlatokon okozott megbetegedést, de a klímaváltozásnak köszönhetően, pár éve egész Magyarországon jelen van. Közeli rokona a Dirofilaria repens, amelyet bőrféregként ismerünk. Kettejük szoros kapcsolata a diagnosztika terén lényeges, kezelésük viszont nagymértékben eltér. 

A szívféreg fejlődésének, fertőzésének, szaporodásának menete egy körforgás. A kifejlett, felnőtt férgek főként a kutyák tüdőartériájában találhatók, ahol szaporodva microfilariák (azaz apró pici féreglárvák) jönnek létre. Szúnyogok által terjesztett betegségről lévén szó, a microfilariák egy szúnyogcsípést követően a szúnyogokban fejlődnek tovább, nagyjából 10-14 napig. Mikor a fertőzött szúnyog újra vért szív a férgek bekerülnek a következő áldozatba, és bennük kifejlődnek a felnőtt férgek, ez kb. 6 hónap alatt következik be. És újra kezdődik az egész. Beszélhetnénk itt lárvastádiumokról, pontos fejlődésmenetről, szúnyogfajokról, de elég ha megjegyezzük, hogy a szúnyogoknak “köszönhetjük” ezt a betegséget.

Tünetek

A betegség korai szakaszában nem tapasztalhatók tünetek a házikedvencen. Ekkor van a legjobb esély a hatékony gyógykezelésre, ezért hangsúlyozzuk a szűrés fontosságát! Amikor a betegség már későbbi stádiumban jár, a szívbetegség tüneteihez hasonló panaszok jelentkezhetnek:

  • fáradékonyság
  • fogyás
  • nehezített légzés
  • köhögés 
  • légszomj
  • hasüregi folyadékgyülem

Eleinte a légzőszervi tünetek csak megterhelés, játék után mutatkoznak, később állandóvá válhatnak. Kezelés nélkül az állat egyre rosszabbul lesz, végül szervezete feladhatja a küzdelmet.

Diagnózis 

A diagnózis felállításának első lépése egy egyszerű vérvétel. A vérminta legegyszerűbb és leggyorsabb vizsgálata a vastagcsepp vizsgálat, melynek során a natív vérmintát mikroszkóp alatt vizsgálva láthatóvá válnak a mozgó microfilariák. Ez főként nagy mértékű fertőzés esetén ad pozitív eredményt.

Ettől pontosabb vizsgálat egy egyszerű laboratóriumi eljárás,, az ún. Knott-teszt. Ebben az esetben több vérrel dolgozunk, megfestjük a mintát, így kisebb mértékű fertőződés esetén is láthatóvá válnak a microfilariák. 

A következő lépés az ún. ELISA vizsgálat, amely a nőstény szívféreg ellen termelt ellenanyagokat mutatja ki. Tehát, ha már van felnőtt nőstény féreg az állatban, akkor ez pozitív lesz.

Korábban már szót ejtettem a szív- és bőrféregesség kapcsolatáról. Itt kell megjegyezni, hogy a vastagcsepp vizsgálattal, és a Knott-teszttel nem tudjuk megkülönböztetni a két parazitát. Az ELISA egy jó módszer ezek elkülönítésére, a legbiztosabb módszer pedig a PCR vizsgálat, amely DNS szakaszokat vizsgál.

Pozitív eredmények esetén általában mellkas röntgen, majd pedig szív ultrahang a következő lépés.

A megbetegedésnek sajnos több diagnosztikai buktatója lehet, emiatt minden esetben hagyatkozzunk állatorvosunk szakértelmére.

Kezelés

A kezelés függ attól, hogy a betegség mennyire előrehaladott. Bizonyos esetekben a felnőtt férgek sebészi eltávolítása indokolt, amely nagy szaktudást, és speciális eszközöket igényel. 

Emellett speciális gyógyszeres kezelés lehetséges. A választott protokoll mindig a kezelőorvostól és a beteg állapotától függ. A kezelés mellett folyamatos kontroll vizsgálatok, vérvizsgálatok szükségesek, hogy a lehető legkevesebb komplikáció merüljön fel. (A következő cikkünkben a betegség kezelési lehetőségeivel is részletesen foglalkozunk)

Megelőzés

Amint arról a cikk elején szó volt a fertőződés nagy hatékonysággal megelőzhető. Kétféle megelőzési módszer létezik. Az egyik a szúnyogok távoltartása, ún. repellens készítményekkel, ezeket előzetes szűrés nélkül is alkalmazhatjuk.

A másik, specifikusabb védekezési módszer a szúnyog által terjesztett lárvákat pusztítja el, így nem tud a felnőtt féreg kifejlődni. Ezen készítmények alkalmazása előtt kötelező a szűrővizsgálat, amely leggyakrabban a Knott-tesztből és ELISA tesztből áll. Folyamatos védekezés mellett a szűrővizsgálatot nem kell megismételni a későbbiek folyamán.

Összességében a szívférgesség egy komoly besorolás alá tartozó betegség, mely csak hosszan, és nagy kockázattal kezelhető. Nagyon fontosnak tartjuk a szűrővizsgálatokat, és a megelőzést, mivel így elkerülhető kedvencünk szenvedése. A szűrővizsgálatokban és a védekezési lehetőségekben kérd ki állatorvosod tanácsát!

Szerző:

Dr. Verebélyi Tamás

2021.01.08.

(Fotók : unsplash.com)

© 2021 MYPETNOTE

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email