A szívférgesség kezelése

A kifejlett szívféreggel fertőzött kutyák gyógykezelésére jelenleg háromféle módszer érhető el Magyarországon. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és költségei. Egy biztos, ezt a betegséget ezerszer könnyebb és olcsóbb megelőzni, mint gyógykezelni.

“Slow kill” módszer

Az úgynevezett slow kill, magyarul “lassú elpusztítás” egy lassú eliminálást jelent. Lényegében a kezelés meggátolja a további felnőtt szívférgek kifejlődését, de a már kifejlett szívférgekre csak gyengébb hatással bír. Hogyan érhet el akkor mégis sikert? Úgy, hogy idővel a felnőtt szívférgek megöregednek és végül megtörnek a kezelés hatására, elpusztulnak. Utánpótlás hiányában pedig ez lényegében egy gyógyulással érhet fel.

A szívféreg együtt él egy Wolbachia nevű baktériummal szimbiózisban, mely baktérium ellen antibiotikum kezelés vethető be. Hosszú távú legalább 6-8 hónapos doxiciklin antibiotikum kezelés hatására a felnőtt szívférgek így lassan elpusztulnak, egy-két kisebb artériát zárnak csak el, így haláluk a szívben és a tüdőben csak ritkán okoz nagy kárt.

Emellett a microfilariák (lárvák, MF) elleni védekezés a terjesztés továbbvitelében és az újrafertőződés megelőzésében fontos a havonként adott lárvaölő szerekkel. A kezelés elején metilprednisoslonnal előkezelik az állatot és olyan lárvaölőt használnak, mely csak részletekben öli meg a vérben keringő több milliónyi lárvát, így kisebb megterhelést okoz a szervezetnek. Ha súlyosabb tünetekkel érkezik az állat, akkor előfordulhat, hogy a kezelést követően is légzőszervi tünetek maradnak vissza a tüdő károsodása miatt. Ezekben az esetekben az állatnak az élete végéig kiegészítő gyógykezelésre van szüksége. Kedvező esetben tehát ez a lassú elpusztítás is eredményre vezethet, de a történet sajnos nem mindig ennyire egyszerű!

Azokat a kezelési eljárásokat, amelyek a szívférgesség megelőző gyógyszereit használják az adulticid (felnőtt férgeket elpusztító) hatóanyag helyett, doxiciklinnel együtt vagy doxiciklin nélkül, ezeket “slow kill” eljárásnak = lassú elpusztításnak nevezzük. Az American Heartworm Society (Amerikai Szívféreg Társaság, AHS) nem ajánlja a „slow kill” módszereket, mivel ezek akár egy évet is igénybe vehetnek, vagy néha még sokkal több időt is, mire eredményre vezetnek, amely idő alatt a kórkép tovább romlik és az ebből eredő károsodások tovább terhelik az állat szervezetét. Minél hosszabb ideig tart a felnőtt férgek elpusztulása, a férgek annál több kárt okoznak a kutya tüdejében és érrendszerében és ez a károsodás maradandó lehet. A szívférgek kezelésének célja a klinikai tünetek súlyosságának csökkentése, ami slow kill módszer esetén sajnos nem garantálható olyan gyorsan, mint a melarzomin esetében.

A slow kill módszer a felnőtt férgek kiküszöbölésében kevésbé hatékony, mint a melarsomin kezelés (lásd lejjebb), ráadásul a férgek halálának időpontja is kiszámíthatatlan marad a slow kill módszer esetén. A slow kill módszer emellett szigorú gyógyszerezést és testmozgás korlátozást követel meg a gazditól a kezelés teljes ideje alatt, ami akár éveket is igénybe vehet! További csavar a történetben, hogy a “slow kill” eljárás közben olyan immunkomplexek képződhetnek a kutya szervezetében, amik megzavarhatják a felnőtt szívférgek antigén mintázatát. Ez azért problémás, mert a szívféreg antigén gyorsteszt így nem képes majd jelezni a férgek jelenlétét és tévesen negatív eredményt adhat! Valamint a slow kill módszer az elhúzódó mivolta miatt elősegítheti a szívféreg gyógyszer-rezisztenciájának kialakulását is.

Mindent egybevéve az Egyesült Államokban és Európa számos országában a slow kill módszert már csakis akkor javasolják, ha nincs más alternatíva, tehát lényegében, ha a gazdi képtelen kifizetni a melarzomin injekciós kezelést és másképp a kutya elpusztulna. Összességében egyértelműen a melarzomin injekciós kezelést javasolják, így mi is ezt javasoljuk a gazdiknak, amennyiben anyagilag ezt megtehetik.

Mechanikus gyérítés

A második módszer a felnőtt férgek fizikai eltávolítása egy műtéti eljárás által. Ennek során katéter segítségével, mechanikusan távolítják el a szívben és a nagy erekben található szívférgeket. Ezáltal csökkenthető a szívférgek száma, de a tüdő ereiben tartózkodó férgeket sajnos így sem lehet elérni. Főleg akkor javasolt a beavatkozás, amikor már túl nagy mennyiségű szívféreg van a kutya szervezetében. Az első módszernél alkalmazott injekció általi ölő hatás következtében ugyanis nem mindegy, hogy hány féreg pusztul el egyszerre. Ne feledd, hogy lényegében az egyik legrosszabb helyen, a kutya szívében fognak keringeni az elpusztult férgek! Ha túl sok keletkezik belőlük egyszerre, az keringési elégtelenséget és halált is okozhat! A melarzomin injekciós kezelés előtt mindenképp érdemes megfontolni ezt az eljárást is, de ez sem számít olcsó kezelésnek.

Melarzomin (melarsomine) injekció

Ez a módszer egy olyan injekció alkalmazása, mely a kifejlett szívférgeket elpusztítja a kutya szervezetében. Kórházi körülmények között kell alkalmazni és altatásban kapja meg a kutya az injekciókat. Ráadásul az injekciót meg is kell később ismételni, viszont ez a kezelés valóban elpusztítja az igen ellenálló, kifejlett férgeket is és nem csak a lárvákat. 

Probléma, hogy az elpusztult féregcsomó így a tüdőartériában embolust okozhat, és a férgek számától. A kutya nagyságától és az elzárt tüdőterületek nagyságától függően károsodásokhoz vezethet. Hetekig tartó boxnyugalom szükséges a lábadozási időszakban, de sajnos ennek ellenére is felléphetnek veszélyes mellékhatások és szövődmények. 

Emellett drágább is az ún. slow kill kezelésnél (lásd feljebb). Mégis ezt a módszert javasoljuk, mert ez az egyetlen biztos gyógymódja a betegségnek! A másik 2 módszer önmagában nem nyújt 100%-os garanciát a teljes gyógyulásra.

A javasolt szívféreg kezelési protokoll az AHS szerint:

0. nap

 • Szívféreg-pozitívként diagnosztizált és igazolt kutyánál:
 • A pozitív antigén (Ag) teszt microfilaria (lárva, MF) teszttel igazolt

Ha nem nincs MF, akkor új teszt javasolt egy másik gyártó második Ag tesztjével

 • Szúnyogok távoltartására és elpusztítására alkalmas készítmény használata
 • Aktivitás-korlátozás megkezdése, a beteg tünetei és állapota szerint
 • Ha a kutya tüneteket mutat, akkor először stabilizálni kell a megfelelő terápiával
 • Első héten 0,5 mg / kg prednizolon naponta kétszer
 • Második héten 0,5 mg / kg prednizolon naponta egyszer
 • Harmadik és a negyedik héten 0,5 mg / kg prednizolon másnaponta egyszer
 1. nap
 • Megfelelő szívféreg megelőző gyógyszerek beadása
 • Microfilariák esetén előzetes antihisztamin és glükokortikoszteroid kezelés, az anafilaxia kockázatának csökkentése érdekében (lásd a prednizolonos leírás)
 • Legalább 8 óra megfigyelés javasolt kórházi körülmények között

1.–28. nap

 • Doxiciklin 10 mg / kg naponta kétszer 4 hétig

Csökkenti az elhalt szívférgekkel járó szövődméyek mértékét

Gátolja a szívférgek átvitelét másik állatra (fontos, hogy a beteg kutya már ne fertőzzön meg másokat)

30. nap

 • Megfelelő szívféreg megelőző gyógyszerek beadása
 • Szúnyogok távoltartására és elpusztítására alkalmas készítmény alkalmazása

31.-60. nap

 • Jelenleg egy hónapos várakozási idő ajánlott a doxiciklin után, mielőtt beadják a melarsomine

61. nap

 • Megfelelő szívféreg megelőző gyógyszerek beadása
 • Első melarsomin injekció, 2,5 mg / kg intramuszkulárisan (IM)
 • Első héten 0,5 mg / kg prednizolon naponta kétszer
 • Második héten 0,5 mg / kg prednizolon naponta egyszer
 • Harmadik és a negyedik héten 0,5 mg / kg prednizolon másnaponta egyszer
 • Aktivitás szintjének további csökkentése: boxnyugalom; rövidpórázon való séta

90. nap

 • Megfelelő szívféreg megelőző gyógyszerek beadása
 • Második melarsomin injekció, 2,5 mg / kg IM
 • Első héten 0,5 mg / kg prednizolon naponta kétszer
 • Második héten 0,5 mg / kg prednizolon naponta egyszer
 • Harmadik és a negyedik héten 0,5 mg / kg prednizolon másnaponta egyszer

91. nap

 • Harmadik melarsomin injekció, 2,5 mg / kg IM
 • További aktivitás-korlátozás még 6–8 hétig az utolsó melarsomin injekció után

120. nap

 • Teszt az microfilariák jelenlétére

Ha pozitív, akkor microfilaria ölő szerrel kezelés, majd teszt ismétlés 4 hét múlva

Negatív esetben folytatni kell a szívféreg megelőzési protokollt

365. nap

 • Antigénteszt 9 hónappal az utolsó melarsomin injekció után
 • Vastagcsepp vizsgálat, microfilariák után kutatva.

Ha minden negatív, akkor győzelem, meggyógyult az állat!

Ha még mindig antigén pozitív, akkor újra kezelés doxiciklinnel (Jelenleg egy hónapos várakozási idő ajánlott a doxiciklin után, mielőtt beadják a melarsomint.)

Majd két dózis melarsomin injekció, 24 órás különbséggel.

A kezelés második szakaszában a melarsomint tehát három injekcióban adják be a 60., 90. és 91. napon, glükokortikoidokkal együtt. A melarsomin két injekcióban is beadható, de a 3 dózisú protokoll hatékonyabban pusztítja el a felnőtt férgeket. A kezelés kezdetétől az utolsó melarsomin injekciót követő 6–8 hétig testmozgás korlátozást, vagyis boxnyugalmat kell biztosítani az állatnak. Ennek célja, hogy végig alacsony szinten maradjon a pulzus abban az időszakban, amikor a lebomló férgek még a véráramban keringhetnek. Ez a kezelési protokoll egyes gazdiknak sajnos túlságosan drága lehet, pedig ez nyújtja a legjobb gyógyulási esélyeket. A betegséget tehát ezerszer könnyebb és olcsóbb megelőzni, mint gyógykezelni. Kérd te is kedvenced szívféreg szűrését és megelőző kezelését, még a következő szúnyogszezon eljövetele (március) előtt!

Összeállította:

Dr. Csizmás Máté

2021.03.18.

(Fotók : unsplash.com)

© 2021 MYPETNOTE

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email