Az oltatlan felnőtt kutyák oltási programja

Amikor egy kutya még a kölyök korában megkapta az összes, szükséges oltását, akkor az évenkénti újraoltása egyszerű feladat, általában évente kell ugyanis felfrissíteni a vakcinás védelmet. Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt kutyánál évente kötelező megismételni a veszettség oltást és évente kötelezően ajánlott megismételni a kombinált oltást Szopornyica, Fertőző májgyulladás, Parvovírusos bélgyulladás, Parainfluenza vírus (nem mindig tartalmazza) és Leptospirosis (nem mindig tartalmazza) ellen. Lehetnek ugyan másfajta oltások is szükségesek, melyeket nem évente kell frissíteni, de ebben állatorvosod segíthet majd eligazodni.

De mi a helyzet akkor, ha épp most találtál egy kutyát, microchip nélkül, és szeretnéd megtartani, beoltatni?

Hivatalosan ilyenkor is kutya fajtamentő szervezeteknek vagy menhelyeknek kellene szólni, hogy találtál egy ismeretlen eredetű kutyát, és rajtuk keresztül menedzselni a kutya hozzád kerülését. Ilyenkor tehát a menhely határozza meg az esedékes oltást. Ha az előbbi nem valósul meg a gyakorlatban és a megtaláló megtartja a kutyát, és ő maga viszi el beoltatni, akkor pedig az állatorvos dönt arról, hogy melyik oltás lenne a legszükségesebb a kutya számára.

Hogyan döntik el a menhelyeken, hogy milyen oltás következik?

A kutyamenhelyeket a véletlenszerű forrás populáció jellemzi, vagyis a bekerülő kutyák oltási múltja többnyire ismeretlen, emellett magas a populáció forgalma és magas a fertőző betegség kockázata is!

Mivel a megfelelő oltási stratégia kutya-egyedenként eltérő lehet, így nincs egy minden felnőtt kutya számára egyformán hatékony oltási protokoll a menhelyen élő állatoknak. Oltások nélkül ugyanakkor a menhelyeken magas lenne a fertőző betegségek valószínűsége, így kényszermegoldásként egy meghatározott védőoltási programot kell alkalmazni. A menhelyen élő felnőtt kutyák oltási javaslata tehát menhelyenként eltérő lehet, mely az adott menhelyre jellemző egyedi (oltásokkal megelőzhető) problémát igyekszik orvosolni, illetve összhangban van a hazai törvényekkel is.

A menhelyeken a fertőző betegségek sajnos sosem lesznek teljesen felszámolhatók (hiszen mindig kerülhetnek be új betegek). Lehetséges azonban minimalizálni a fertőzések terjedését még egy nagy sűrűségű és magas kockázatú populációban is, és meg lehet őrizni a még nem fertőzött egyedek egészségét. A gyors szerológiai tesztkészletek (pl Parvo gyorsteszt) elterjedése nagy hatással volt a menhelyek oltási menedzsmentjére, hiszen a gyors eredményekhez már nem kellett mindenképpen laborba küldeni a mintákat, hanem azonnal lehetett cselekedni, és oltásokkal közbeavatkozni.

Ajánlott felnőtt kutya oltások – ismeretlen oltási előélet esetén:

 1. Veszettség elleni oltás:
 • Minden kutyára nézve kötelező.
 • 2 adag monovalens (csak veszettség elleni oltóanyagot tartalmazó vakcina) szükséges fél éven belül.
 • Az elsővel hivatalosan már a menhelyről történő kibocsátáskor rendelkeznie kell a kutyának.
 • A másodikat az első beadását követő fél éven belül kell megkapnia az állatnak (de megkaphatja korábban is, pl az első után 2 vagy 4 héttel később, az állatorvos döntése)
 • Ezután (a másodikhoz képest) évente kell megismételni a veszettség elleni oltást, mely már lehet akár veszettséges “nagykombinált” oltás is (amely lényegében egy veszettség oltás + egy kombinált oltás egy vakcinában). Tehát később már nem kell feltétlenül 2 db külön oltásban, 2 hét eltéréssel megkapnia a kutyának a veszettség oltást és külön a kombinált oltást, hanem egyszerre, egy vakcinában is megkaphatja a védettségeket. Az állatorvos ugyanakkor dönthet úgy, hogy egészségügyi szempontok miatt (pl allergiás reakció esetén az egyes vakcina összetevőkre, vagy ismerten allergiás, érzékeny kutyafajták esetén, stb.) továbbra is külön adja be a monovalens veszettség oltást, majd 2 hétre rá a kombinált oltást.
 1. Kombinált oltás:
 • Minden kutyára nézve kötelezően ajánlott.
 • Általában a veszettség oltást követi 2 héttel.
 • Szopornyica, Fertőző májgyulladás, Parvovírusos bélgyulladás, Parainfluenza vírus és Leptospirosis elleni kombinált oltás javasolt.
 • Első adag a menhelyre kerülés előtt, vagy közvetlenül a bekerülés után lenne szükséges, de Magyarországon anyagi okokból ez sajnos nem minden menhelyen valósítható meg.
 • Az első kombinált oltást követően 2 hét múlva kell megismételni az oltást, leginkább a Leptospirosis megelőzése miatt
 • Ezután évente kell megismételni az oltást (mely már lehet akár veszettséges “nagykombinált” oltás is, lásd később)
 1. Kennelköhögés elleni vakcinák:
 • Menhelyeken különösen ajánlott.
 • Befogadott, rövidfejű keverékeknél, bulldog típusú kutyáknál, brachycephal fajtáknál erősen javasolt (pl.: Boston terrier, Boxer, Francia bulldog, Mopsz stb. és keverékeik), mivel náluk magasabb a hajlam a kennelköhögés kialakulárása és a betegség súlyosabb lefolyására.

Orrba cseppentős kennel köhögés elleni vakcinák:

 • Bordetella bronchiseptica és Parainfluenza vírus ellen lehetnek hatásosak
 • Két adag két hét különbséggel ajánlott.
 • Egyetlen adag is lehet védő hatású, de menhelyen, vagy legyengült kutyáknál 2 ajánlott!
 • Az intranazális (orrba cseppentős) vagy orális (szájba cseppentős) vakcinák nem adható parenterálisan (injekciós formában), mivel ez súlyos mellékhatásokhoz vagy halálhoz is vezethetne!

VAGY:

Injekciós kennel köhögés elleni vakcinák:

 • Két adag két hét különbséggel ajánlott
 • A parenterális (injekciós) kennelköhögés elleni oltás csak akkor ajánlott, ha intranazális vagy orális oltást nem lehet beadni, például a mentett kutya még bizalmatlan, és harap, orrához, szájához az embert nem engedi oda biztonsággal.
 • A kutyák légzőszervi betegség komplexe, az ún „kennel-köhögés” ellen az oltás nem nyújt 100%-os védelmet, de a beoltott állatok könnyebben kigyógyíthatók a betegségből, illetve egyes vakcinák alkalmazhatók terápiás célzattal is.

Ajánlott felnőtt kutya oltások – ismert oltási előélet esetén:

Ismert oltási előélet esetén pedig értelemszerűen be kell kapcsolódni a már elindított oltási programba és megfelelően folytatni azt. Állatorvosod segít eldönteni, hogy melyik oltás szükséges.

Konklúzió

 • Talált kutya esetén az első teendő a microchip ellenőriztetés, hiszen lehet van oltása és gazdája is!

 • Ha nincs benne chip, akkor sajnos semmit sem tudunk a kutya előéletéről. Ezt hivatalosan egy menhelynek, vagy kutya fajtamentő egyesületnek jelezheted és rajtuk keresztül intézheted az örökbefogadást, ha meg szeretnéd tartani a kutyát. A menhely/egyesület ez esetben intézi a szükséges örökbeadás előtti teendőket.

 • Ha bármi miatt menhely/egyesület bevonása nélkül történik meg az örökbefogadás, akkor az állatorvos segíthet megállapítani, hogy az adott kutyának milyen oltásokra van szüksége. Az “Ajánlott felnőtt kutya oltások” résznél leírt oltásokra számíthatsz, melyek a kutya általános egészségügyi állapotától függően változhatnak. Általában megfelelő eljárás a következő sorrend: 1. veszettség oltás, 2 hét szünet, 1. kombinált oltás, 2 hét szünet, 2. veszettség oltás, 2 hét szünet, 2. kombinált oltás, 2 hét szünet, mielőtt az állat kutyaközösségeket látogatna + minden oltás alkalmával érdemes féreghajtást is végezni.

 • Kritikusan fontos, hogy egy állatorvos is lássa a talált kutyát, mert így számos fertőző kutyabetegség azonnal kiszűrhető! Emellett is fontos, hogy betarts egy 30-40 napos karantén időszakot, hogy egyrészt a kutya újonnan kapott oltásainak legyen elég ideje kifejteni hatásukat, másrészt ennyi idő elegendő szokott lenni arra, hogy egyes rejtettebb, fertőző betegségek első tünetei már megjelenjenek. Amennyiben karantén időszak nélkül engeded össze a talált, befogadott szerzeményedet a család többi kutyájával, azzal sajnos megkockáztatod, hogy meglévő kedvenceid betegségeket kaphatnak el az új falkatagtól!

 • Az elmaradt oltások rendezését követően évente kell majd megújítanod az oltásokat és a féreghajtást az állatorvosodnál.

Egy talált kutya befogadása tehát komoly felelősséggel jár, de betartva a fő szempontokat a kockázatok minimalizálhatók. Ráadásul más kutyákhoz képest egy mentett, felnőtt kutya idővel sokszor még hálásabb és hűségesebb társsá válhat, mintha érezné, hogy megmentették őt.

Összeállította:

Dr. Csizmás Máté

2021.03.07.

(Fotók : unsplash.com)

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email