Gazdiként a covid alatt

Ismét szigorítások elé kell nézned az emberi koronavírus helyzet miatt, ami közvetve kihatással lehet házikedvenced életére is. Fontos, hogy a törvényi rendelkezéseket betartva biztosítsd kutyád és macskád állatjóléti szükségleteit!

Sétáltatás

Kutyás gazdiként időkorlátozás nélkül tudsz sétáltatni este nyolc óra után is, a lakóhelyed 500 méteres körzetén belül. Fontos, hogy ilyenkor is legyen rajtad maszk, vigyél magaddal egy lakcímet igazoló iratot és ne csoportos sétára indulj a barátokkal! Más Szóval ne élj vissza a helyzettel! A macskatartókat egyelőre nem említették a sétáltatás ügyében, de valószínűleg hasonló feltételek mellett a macskatartókat sem büntetik majd meg. Legjobb, ha az illetékes önkormányzattól kérdezed meg a pontos részleteket a kutya (illetve macska) sétáltatás ügyében. Fontos, hogy ha ezelőtt sosem sétáltattad pórázon macskádat, akkor ne most kezdj bele ebbe feltétlenül, csak azért, hogy legyen okod kimenni. Rengeteg macska ugyanis fél az utcán való sétáltatástól, a sok szokatlan ingertől és illattól, tehát legjobb, ha inkább a home office során foglalkozol vele.

Kutyafuttatók

A kutyafuttatók nyitvatartását az önkormányzatok saját hatáskörben mérlegelik. A sétáltatáskor betartott szabályokon túl a legjobb, ha itt is az illetékes önkormányzattól kérdezed meg a pontos részleteket. Más kutyáját ne puszilgasd, ne engedd, hogy összenyaljon. Ugyan a kutya nem fertőz, de ha a gazdája “leköhögte”, akkor a bundájáról “átkenődhet” rád is a vírust tartalmazó légúti váladék. Fogd fel úgy az egészet, hogy ez most egy olyan időszak, amikor mindenki csak a saját kedvencét babusgathatja! Hidd el, hogy kutyád nem fogja bánni a szokatlanul sok figyelmet ami rá hárult. 🙂 

Állatorvosi látogatás

Az állatorvosi rendelők jelen álláspont szerint továbbra is üzemelnek. Lehetnek azonban változások a nyitvatartásban, és különösképp a szakrendelések menetében! Egyes szakorvosok ugyanis nem állandó dolgozói az adott intézménynek, ezáltal lehetséges, hogy egyes állatorvosi rendelőkben a szakrendelések elmaradnak, csúsznak, stb. A legtöbb rendelő facebook oldalán, vagy internetes honlapján leírja az aktuális változásokat, így kérjük, hogy betelefonálás helyett először inkább itt próbálj meg informálódni! 

A legtöbb állatorvosi rendelőbe jelenleg egy kisállatot csak egy gazdi kísérhet be az épületbe, majd ezt követően csak a váróteremig kísérheti állatát. Légy megértő és kooperatív! Az állatorvosoknak és a személyzetnek is nehéz időszak ez, hogy mindenki megfeleljen a törvényi előírásoknak, a távolságtartásnak és mindeközben az állatnak is a maximálisan a legjobb legyen. Állatorvosod vigyázni fog kedvencedre és mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar és egészségesen visszakapd őt a váróteremben, szóval legjobb, ha bizalmaddal támogatod őt, ezzel is gyorsítva a munkát.

Az állatorvosi rendelőkben is kötelező a maszkviselés és a kézfertőtlenítés már a bejáratnál. Amennyiben csak 1-2 ember tartózkodhat a váróteremben (a terem méretétől is függ) akkor NE ENGEDJ BE öntörvényűen új várakozókat magad mellé! Figyelj a sorrendre, légy türelmes és emberséges. Mikor elhagyod az intézményt, jelezd a következőnek, hogy te végeztél és nagy eséllyel 1 valakit be fognak engedni.

Mivel valószínűleg nem mehetsz be a vizsgálatra, így szedd össze fejben a történteket, hogy már a váróteremben el tudd mesélni, hogy miért érkeztél! Gyűjtsd össze a kérdéseidet is, amiket akár papírra is vethetsz, így állatorvosod biztosan meg fogja válaszolni őket. Vidd magaddal az oltási könyvet vagy az útlevelet (ha van)! Ez fontos, hiszen jelentősen meggyorsítja az adminisztrációt

Szigorítás ide vagy oda, attól még ugyanúgy történhet életveszélyes baleset / mérgezés stb. egy háziállattal. Ilyen esetben, csakúgy mint a járványügyi szigorítások előtt, jelezheted, hogy nagy a baj. Ha kell, kopogj be, jelezd embertársaid felé, hogy ezért teszed amit teszel, majd ha átvették tőled a beteg állatot, akkor ismételten érvényes rád minden szabály és be kell tartanod a távolságot és egyéb szabályokat. Ugyanígy, ha azt látod, hogy te következnél a sorban, de nagyon súlyos állapotú házikedvenc érkezik, akkor légy emberséges és engedd előre! A járvány alatt mindenki türelmetlenebb, de most minden gazdinak össze kell fognia, amíg ismét átvészeljük ezt az időszakot!

Ha már csak az esti órákban érkezel a rendelésre, akkor mindig őrizd meg a kiadott kezelési lapot / kórlapot vagy a számviteli bizonylatot, mellyel 20 óra után is tudod igazolni, hogy állategészségügyi kezelésen jártál.

Az állatorvosok, a személyzet és a többi gazdi védelme érdekében, ne látogass el az állatoddal a rendelésre, ha bármilyen gyanús egészségügyi tüneted van, vagy kezd kialakulni. Ilyenkor inkább hívd fel állatorvosodat telefonon, aki valószínűleg igyekszik majd szóban segíteni, vagy kialakítani egy egyedi eljárást kedvenced meggyógyítása érdekében.

Minden állatorvos, állatorvosi asszisztens és a kisegítő személyzet is mindent megtesz annak érdekében, hogy te a lehető legbiztonságosabban várakozhass, állatod mégis a legprofesszionálisabb kezelést kapja a vészhelyzeti intézkedések alatt is! Minden állatorvosi rendelő nevében köszönjük segítő együttműködésedet!

Dr. Csizmás Máté

2020.11.11.

(Fotók : unsplash.com)

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email