Golden Retriever

Az egyik legnépszerűbb kutyafajta a golden retriever, aki bohókás jellemével és intelligenciájával tökéletes tagjává válhat családodnak, társad lehet túrázáshoz, futáshoz, de akár úszáshoz is. Cikkünk segít jobban megismerni ezt az elragadó fajtát, és felhívjuk a figyelmet néhány jellemző betegségére is.

Története

A Golden retriever története a 19. század második feléig nyúlik vissza és Sir Dudley Marjoribanks nevéhez köthető. Ő volt az a személy, aki sárga retriever kutyáját egy akkor igen népszerű, mára viszont eltűnt fajtájú tweed vízi spániellel pároztatta. Ebből az alomból származó kiskutyák és később más retriever, véreb, szetter és spániel fajták segítették a ma ismert Golden retriever kutya létrehozását.

Megjelenése

Nagytestű fajta, a kanok 30-38 kg, a szukák 27-33 kg között mozognak. Testfelépítése erőteljes, izmos, mellkasa mély. Fülei lelógnak, farka nem hajlik vissza, egészen a csánkig leér. Nevéből adódóan színe az aranytól a különböző árnyalatú sárgásvörös színváltozatokig terjedhet. Szőrzete közepesen hosszú vagy hosszú, sűrű és vízlepergető, farka zászlós. Rendszeres kefélés és a bunda megfelelő ápolása mellett a vedlése mérsékelt. Samponos fürdetést elég nála félévente elvégezni, mert a kosz lepereg a száraz bundájáról.

Jelleme

Rendkívül jól használható terápiás célokra segítő kutyaként, mentőkutyának, de a kábítószer keresésben is alkalmazzák. Manapság az egyik legkedveltebb kutyafajta, hiszen nem utolsó sorban rendkívül családbarát kutya. Rendkívül barátságos és szelíd fajta. Családbarát, így gyerekek mellé is jó választás lehet. Játékos viselkedését később sem növi ki. Könnyen elfogadja az embert vezetőnek, így egy kevésbé határozott gazdi is elboldogulhat vele. Könnyen megtaníthatod trükkökre, de ehhez rendszeresen igényli a tréninget. Emellett mozgásigénye is nagy, szeret hosszú sétákra menni gazdájával. Rendkívül szociális, az amúgy csendes kutya magányában gyakran ugat. Idegenekkel, kutyákkal és más állatokkal is könnyen barátkozik.

Tartása

A Golden retriever lakásban és udvaron is jól érzi magát, de nagy mozgásigénye miatt mindenképpen rendszeres testmozgásra van szüksége. Élvezi a nagy sétákat a természetben, a kocogáshoz is szívesen csatlakozik. Imádja a vizet, így az úszás is tökéletes sport lehet számára. Nem csak fizikailag, de szellemileg is fontos a megfelelő lefárasztása, hogy elkerüld nála a kellemetlen pótcselekvések megjelenését. Szeret dolgozni, és rendkívüli intelligenciája miatt öröm vele a munka. Pozitív megerősítéssel könnyen motiválható.

Egészségvédelme

Mint minden nagytestű kutyafajtánál, így a Golden retrievernél is figyelni kell a csontok megfelelő növekedésére, melyhez elengedhetetlen a kölykök megfelelő táplálása jó minőségű táppal vagy jól összeállított egyéb étrenddel. Előfordulhat könyök- illetve csípődiszplázia, azaz rendellenes fejlődésű ízület, melynek szűrését az állatorvos végzi. Ennek során röntgenfelvételek készülnek a kutya válláról és csípőjéről. Felnőtt korban az ízületek egészsége érdekében elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, valamint állatpatikában megvásárolható zöldkagyló tartalmú porcerősítővel is támogathatod kedvencedet. Hízásra hajlamos fajta, ezért a kalóriabevitelt és a testmozgás mennyiségét fontos nála egyensúlyban tartani. A túlsúly többek között az ízületi problémák előfordulásának gyakoriságát is növeli.

Hajlamos a fülgyulladásra, ezért a füleinek ápolása kiemelten fontos. Szemészeti problémái is lehetnek, például szürkehályog vagy az úgynevezett entrópium és ektrópium, ami a szemhéj rendellenes fejlődését jelenti, ami gyakran igényel műtéti ellátást.

Előfordulhat nála gyomorcsavarodás, ami egy rendkívül veszélyes állapot és a nem azonnali ellátás a kutya életét is követelheti. Ennél a betegségnél rendkívül fontos a megelőzés. A legjobb, ha a száraz tápot beáztatod, hogy ne a gyomorban szívja meg magát, a napi ételadagot pedig érdemes két részre elosztva, reggel és este felkínálni az állatnak. Etetés után egy-két órán keresztül hagyd pihenni kutyádat, ne sportolj és játssz vele ebben az időben!

A Golden retriever fajtában ezeken a betegségeken kívül még számos öröklődő kór előfordul. Fontos leszögezni, hogy ez gyakran a felelőtlen szaporítás eredménye, míg megfelelő tenyésztői munkával ezek a betegségek sokszor elkerülhetők és kiszűrhetők. Ezért, és számos más ok miatt erősen javasolt a megfelelő tenyészet kiválasztása kiskutyád beszerzése előtt! Egy egészséges, stabil idegrendszerű és jó adottságokkal rendelkező kutya hosszú éveken keresztül okozhat örömöt neked és családodnak életen át tartó bohókás viselkedésével!

Összeállította:

Tóth Kata Otília, állatorvostan hallgató

Szakmailag ellenőrizte:

Dr. Csizmás Máté

2020.11.21.

(Forrás: akc.org)

(Fotók: unsplash.com)

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email