Hogyan viselkedjünk az állatorvosnál?

mypetnote

A legfontosabb irányelv, minden esetben az együttműködés! Állatodnak, neked, állatorvosodnak és mindenkinek ettől lesz a lehető legkönnyebb, leggyorsabb, legmegfelelőbb. Hogyan érhető el mindez? Ebben a cikkünkben erre próbálunk gyakorlati megoldást nyújtani, 15 praktikus tippel.

 1. Tájékozódj, hogy hánykor nyit a rendelő, hogy az általad preferált doktor mikor rendel, így kevesebb meglepetés érhet! Nem biztos, hogy a nyitás pillanatában már fel tudják venni a telefont.
 2. Ha belépsz egy rendelőbe, először is mérd fel, hogy ki után következel, és vedd észre, ha egy veled egyszerre érkező beteg életveszélyes állapotban van, automatikusan engedd előre! Ne feledd, hogy valaki számára az a másik bajba jutott állat családtag. Ilyenkor minden perc számít.
 3. Ha úgy látod, hogy állatod hatalmas bajban van, akkor jelezd azt egy dolgozónak, hogy bírálják el, kivárhatod-e a sorodat, vagy pedig meg kell kezdeni a sürgősségi ellátását. Légy etikus és soha ne élj vissza ezzel!
 4. Legtöbb esetben várnod kell valamennyit, amit te súlyos időveszteségnek érezhetsz, de szerencsére a várótermek többsége kínál számodra olyan értékes információkat, tájékoztatókat, amik olvasgatásával máris hasznosan telhet ez a holtidő. Például itt találkozhatsz először a rendelő áraival, így elkerülhetők a kínos fizetési és egyéb problémák.
 5. Sok helyen találhatsz mérleget is a váróban. Mérd le rajta kedvencedet, hogy gyorsítsd a munkát! Ha macskádat nem szeretnéd kivenni a hordozóból, mert sok kutya van körülötted, akkor először állj rá a mérlegre macskástul, dobozostul. Majd állj rá csak te magad. A különbség a macska plusz a hordozó súlya lesz együtt, így már csak a box súlyát kell megtippelni  a végeredményhez.
 6. Végre bejutottál! Egy-két mondatban érdemes összefoglalnod, hogy miért érkeztél. Persze elmondhatnád a panaszokat Ádámtól Évától kezdve, de hidd el, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szakember kérdezget. Összeszedetten válaszolni, viszont ne légy rest, mindig törekedj a lényegre! Ha mégis úgy érzed, hogy a részletek is fontosak, akkor állatorvosod kutyakötelesség-tudóan végig fog hallgatni.
 7. Ne emeld fel hősiesen nagytestű kutyádat az asztalra, ne pakolgasd elhamarkodottan! Különösen ne tedd ezt görnyedt háttal, anélkül, hogy állatorvosod megkért volna rá! Először lehet, meg akarja majd mérni a mérlegen, vagy sétáltatja egyet a sántaságot vizsgálva.
 8. Sohasem találnád ki, hogy  mi a közös 10/7 gazdában. Az, hogy amint az állatorvos bedugja a fülébe a fonendoszkópot, a gazdi azonnal belekezd a fent említett részletekbe… Sajnos jobb esetben nem fog hallani a mondandódból semmit sem, de, ha mégis, akkor gyanakodj, hogy nem is kisállatod mellkasára figyelt! Várd ki türelemmel, amíg befejezi ezt a vizsgálatot!
 9. Jelezd, ha várandós vagy! Akkor ugyanis nem mehetsz be a Röntgen-helyiségbe és a gyógyszereket is maximum gumikesztyűben érdemes megérintened. Akkor is szólj, ha „vértől-ájulós” típus, allergiás, esetleg epilepsziás vagy! Ilyenkor ne ragaszkodj görcsösen ahhoz, hogy végig bent légy a kezelés alatt, mert ha állatod látja rajtad a feszültséget, akkor bizony ő is nyugtalanná válhat.
 10. Érdemes olyan ruházatban érkezned, aminél nem tragédia az sem, ha kicsit koszos, vagy véres lesz. Bizony előfordulhat, hogy megkérik a segítségedet, az állat lefogásában. Ha ebből kifolyólag aggályaid lennének, azt mindig időben jelezd!
 11. Szeretjük a gyerekeket, de egy kis rosszcsont, felügyelet nélkül hatalmas bajba kerülhet egy rendelőben! Mindig gondold át, hogy tudod-e uralni a helyzetet, vagy jobb, ha inkább otthon marad. Ha a kicsi hirtelen felordít, vagy felsír, állatod nagyon megijedhet, ami balesetet is eredményezhet. Gyermekünk ellátogatása az állatorvosi rendelőbe tehát óriási felelősség!
 12. „Ismerem őt, sohasem harapna meg senkit!” De félelemből kisállatod is hozhat rossz döntéseket. Mindig hallgass az orvosra! Akkor is, ha arra kér, hogy ne nyúlj a beteghez, mert ő már láthatja az állat megváltozott viselkedéséből, hogy haraphat a vizsgálat során. Gyakoriak az ilyen balesetek, főleg macskáknál.
 13. Gondold át, hogy van-e kisállat-biztosításod! Mert, ha van, akkor szükséged lesz áfás számlára és a lepecsételt kórlapokra is! Ezen igényedet mindig időben kérd ki! Banálisnak hangzik, de a gazdik az esetek 30%-ában elfelejtik ezt és utólag kérnék az áfás számlát. Tehát kisállat-biztosítás egyenlő kórlap és számlaigény.
 14. Ha sikeresen megtörténtek a vizsgálatok és megkaptad az otthoni ápolási instrukciókat, akkor jegyezd meg és tartsd be őket pontosan. Különös tekintettel a kontroll napját, mivel annak elmaradásával az állatorvos számtalanszor elölről kezdheti az egész gyógykezelést, ami így sokkal költségesebbé válhat.
 15. Nem kell mindent észben tartanod. Csak kövesd az állatorvosod adta kórlap és a szóbeli utasításokat és vezesd rendszeresen a MYPETNOTE Kisállat-Naplódat! Mi majd segítünk átlátni a házikedvenced körüli aktuális teendőket!

Remélem sikerült pár hasznos tanácsot adnunk, hogy az állatorvosi légyottok gördülékenyebb és boldogabb időtöltések legyenek Neked és Kedvencednek egyaránt!

A pajzsmirigy-túlműködés, vagy más néven hipertireózis a pajzsmirigyhormon túltermelődését jelenti, melynek oka a pajzsmirigy rendellenes működése. Macskáknál a leggyakoribb endokrinológiai betegségként tartjuk számon. A pajzsmirigy a légcső két oldalán, a gége alatt található, két lebenyből álló szerv, melyet egészséges állapotában nehéz kitapintani. Hormonjai az anyagcsere aktivitását szabályozzák, így azok túltermelődése megemeli a metabolikus aktivitást, ami egyéb szervrendszerekre is kihatással lehet. kép: Pajzsmirigy-túlműködés macskákban 2 A betegséget gyakran jóindulatú daganat (adenoma) vagy túlzott, nem daganatos eredetű szövetszaporulat (hyperplasia) okozza, ritkán azonban rosszindulatú daganat (adenokarcinóma) miatt is kialakulhat. Ezeknek az oka sajnos ismeretlen, de összefüggésben állhat a takarmányozással vagy a környezet ártalmas hatásaival. A hipertireózis általában az idősebb, 9 év feletti cicák betegsége, az ivarnak és a fajtának nincs jelentősége a betegség kialakulásában.

Szerző:

Dr. Csizmás Máté

 

MYPETNOTE

A kisállatod egészségmegőrző online managere

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email