Készen állsz egy négylábú családtagra?

Egy kutya bizony nem játék, hanem komoly felelősség! Megfelelő gondozása rengeteg energiát és figyelmet igényel, és olykor anyagi ráfordítást is, így tényleg megfontoltan kell cselekedned, mikor egy új kutya befogadásán gondolkozol. Főleg egy kutyakölyök, vagy egy idősebb, esetleg betegségből lábadozó kutya igényli a legnagyobb figyelmet a részedről. A MYPETNOTE Gazdi Képzés cikksorozatai segítenek neked felkészülni a feladatra! Legjobb, ha felméred, hogy mennyire állsz készen, ehhez pedig fel kell tenned magadnak a következő kérdéseket:

Mi a célod a kutyatartással?

Ne tarts kutyát csak azért, mert például:

 • a fajtája miatt ez presztízskérdés, vagy státuszszimbólum!
 • Ne vegyél kutyát elhamarkodottan!
 • Szintén ne vegyél kutyát szaporítási célzattal! A minőségi kutyatenyésztés egy rengeteg tudást igénylő vállalkozás (sőt, inkább hivatás!), nem lehetsz egyik napról a másikra szakember a témában.
 • Ne tarts kutyát csak azért, mert saját gyereked követeléseit próbálod kielégíteni… úgyis kitalálna újabb követelést 🙂

A MYPETNOTE Gazdi Képzés akkor lehet számodra a leghasznosabb, ha hobbi célra szeretnél kutyát, akit társként, családtagként szeretsz majd. Ha te is ilyen gazdi vagy (vagy leszel), akkor a MYPETNOTE mellé már csak állatorvosod utasításaira van szükséged ahhoz, hogy mindent megtegyél kedvenced egészsége érdekében!

Vannak gazdik, akik viszont munkavonalú kutyát választanak maguk mellé, mely kutyáknak az adott munkavégzés szerint (például vadászkutya) speciális tartási és nevelési igényeik lehetnek. Az ilyen gazdiknak is hasznos lehet képzésünk, de nekik feltétlenül javasolt igénybe venniük speciálista kutyatrénerek segítségét is!

Ugyanígy kissé eltérnek a tenyészkutyák igényei is. Ha valóban igényes kutyatenyésztésbe vágnál, akkor mindenképp kérd ki az adott fajtaklub vezetőinek tanácsát! Az tenyészkutyás gazdiknak is hasznos lehet képzésünk, de nekik feltétlenül javasoltak más, már tapasztalt tenyésztők tanácsai, illetve a direkt erre irányuló szakképzések teljesítése is.

Kész vagy megtanulni kutyád biológiai igényeit?

Vedd figyelembe, hogy újdonsült kedvenced meddig él:

 • A kistestű, miniatűr és toy kutyafajták kb 15-16 évig,
 • a közepes és nagytestű kutyafajták kb 10-13 évig,
 • az óriástestű kutyafajták kb 7-8 évig,
 • a keverékek pedig általában 10-13 évig élhetnek,

ez biológia, sajnos ezt el kell fogadni.

Egy későbbi leckénkben arról is olvashatsz, hogyan választhatod ki az egészséges kölyköket az alomból, ami segít, hogy a fenti maximum életkorokat nagyobb eséllyel elérje majd kedvenced. Hiszen az egészséges kölyökkor hatással lesz kedvenced egész életére nézve!

Egy rosszul vagy épp egy jól kiválasztott kutya a felelős gazdi elkövetkező 10-15 évét meghatározza. Egy tökéletes döntés nagyobb eséllyel bearanyozza, egy felelőtlen, átgondolatlan döntés pedig nagyobb eséllyel megnehezíti majd a kutyás életedet. A kutya tehát társad lesz majd hosszú-hosszú éveken át, ezért megéri egy kis előzetes utánajárás, hogy mi alapján választhatod ki a legjobban hozzád illőt. Ez a jövőben rengeteg kellemetlenségtől kímél majd meg. Kérdéseink őszinte megválaszolásával leszűrheted, hogy milyen kutyafajták passzolnak a Te életviteledhez:

Milyen az életmódod?

A kertes ház természetesen előny egy panelhoz képest, de mi nem mondjuk azt, hogy panellakóként örök kutya-nélkülözésre légy kárhoztatva. Viszont be kell látnod, hogy egy nagytestű, mozgékony kutya nem való egy kis lakásba, tehát a józanság talaján kell maradnod a kutyafajta kiválasztásánál. Egy kistestű, nyugodt természetű kutya, akit sűrűn le tudsz vinni a közeli kutyás zöldterületekre mozogni, jó életet élhet melletted, akár még városlakóként is.

Mérd fel a következőket is:

 • Alkalmas a lakókörnyezeted a kutyatartásra?
 • Van elég szabadidőd egy kutyával foglalkozni, levinni őt sétálni?
 • Van elég pénzed minden nap minőségi eleséggel ellátni őt?
 • Ha mégis megbetegszik, akkor lenne elég pénzed az állatorvosi költségeire?
 • Meggyőződtél róla, hogy nem fogsz félni majd a kutyádtól és a kutyatartástól?
 • Biztos, hogy nem csak a külsőségek, vagy presztízs miatt tartanál kutyát?
 • Meg van a fizikumod ahhoz, hogy elbírj azzal fajtával, amit választani szeretnél? (például, ha megindulna egy macska, vagy egy úttestre gurult labda után)
 • El tudod fogadni a tényt, hogy minden esetben te felelsz majd kutyád viselkedéséért?
 • Elviselnéd lelkileg azt a tényt, hogy kedvenced valószínűleg nem él majd olyan sokáig, mint átlagosan az emberek?
 • Hajlandó lennél aktív tanulással megóvni az egészségét, amennyire csak telik tőled?
 • Képes lennél a felsoroltaknak hosszú távon, élete végéig is eleget tenni?

Ha akár csak egy kérdésre is nemmel válaszolsz, akkor lehet, hogy még nem jött el számodra az idő a kutyatartásra. Viszont, ha mindenre igennel tudsz válaszolni, akkor Te egy tökéletes gazdi alapanyag vagy! Pár szóban kifejtjük, hogy miket gondolj még át, mielőtt az új családtagot illetően meghoznád a végső elhatározásodat.

Az ideális kutyatárs

A tiédtől kis mértékben eltérő energiaszintű kutya még megfelelő választás lehet számodra, de egy teljesen más energiaszinten pörgő kutya viszont nem igazán javasolt.

 • Vannak nagyon higgadt, lassú mozgású, környezetük felé kevésbé érdeklődő, ún. alacsony energiaszintű kutyák.
 • Ettől már aktívabbnak számítanak a nyugodt, de már érdeklődő, úgynevezett közepes energiaszintű kutyák. Ezek barátkozósabbak és könnyebben rávehetők valamilyen közös aktivitásra is, mint az előző csoport tagjai.
 • A harmadik csoportba tartoznak azok a magas energiaszintű kutyák, akik igazán nyughatatlanok és mindig kaphatók a közös játékra, aktivitásra.

Amikor megtetszik neked egy kiskutya, próbáld meg besorolni őt a fenti kategóriák egyikébe. Kezdő gazdiként a legbiztonságosabb választás egy közepes energiaszintű kutya, míg kezdőként egy magas energiaszintű egyáltalán nem ajánlott! Az adott fajta temperamentumáról kérdezhetsz kutyatenyésztőket vagy állatorvosokat is. Kutyád végleges jellemét az őt ért környezeti hatások, a nevelés, a szocializáció, és a folyamatos foglalkozások is meghatározzák, nem minden csak genetika kérdése. És ne feledd, hogy minden esetben te leszel az, aki felelős lesz a kutya viselkedéséért!

 

Reméljük, hogy ez a sok szempont nem eltántorít, hanem csak még jobban megerősít majd az utadon, hogy kutyás gazdivá válj! Célunk, hogy te is a tudatos és boldog kutyatartók táborát erősítsd, akiknek kedvence jólétben és egészségesen éli le életét. Ezért készítjük a MYPETNOTE Gazdi Képzés tartalmait, hogy ez egy mindig elérhető online segítség legyen számodra is, hogy mindent megadhass kedvencednek!

Szerző:

Dr. Csizmás Máté

2021.03.13.

(Fotók : unsplash.com)

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email