Kutyabiztos tavaszi nagytakarítás

Ugyan vannak cikkek, amik figyelmeztetnek, hogy kutyás gazdiként légy óvatos, ha otthon takarítasz, de egyiket sem találtuk elég átfogónak ebben a témában. Ezért most összeírtuk neked lépésről lépésre, a tavaszi nagytakarítás mérföldköveit egy háziasszony szemszögéből, kiegészítve a legfontosabb kutyás és macskás jótanácsokkal. Mi segítünk vigyázni kedvencedre! Ezekkel az óvintézkedésekkel a tarsolyodban már te is bátrabban belevághatsz majd a tavaszi nagytakarításba!

A tavaszi nagytakarítás kutyás-macskás szempontjai, lépésről-lépésre

0. Lépés, a takarítást megelőző nap

 • Még előző nap mosd ki a függönyöket, a sötétítőket, az ágyneműt és a fürdőszobai kilépő szőnyeget, így utólag már nem fogsz porolni ezekkel!
 • Vigyázz, mert a macskák imádnak bebújni az elöl-dobos mósógépekbe, szárítógépekbe, ahol szívesen el is alszanak. Mindig ellenőrizd a gépek tartalmát, mielőtt elindítanád őket! Különösen, ha már előző nap bepakoltál, akkor rutinból másnap ne indítsd el a programot azonnal, hanem előtte csekkold le, hogy megvan-e minden kisállatod!
 • A fürdőszobai kilépő szőnyegnél nem ritka jelenség, hogy egy nagyobb mosást követően kissé megadja magát, szétfoszlik, vagy a szegett széle elkezd leválni. Az ilyet jobb mielőbb megvarrni, vagy lecserélni, hiszen főleg a kölyökkutyák imádják szétrágni, lenyelni azokat a textília részeket, amin fogást találnak. Az ilyesmik szinte csábítják őket.

1. Lépés, a takarítás napján: Plafon, sarkok és bútorok mögötti terek lepókhálózása

 • Amikor ezt a mutatványt végzed, akkor szinte odavonzod az állataid a környezetedbe, mert valószínűleg játéknak gondolják mindezt. Mindig számíts arra, hogy kedvenced ott sertepertél akkor is, amikor majd le akarsz mászni a létráról!
 • Ha van csillár, vagy nagyobb lámpa, azt is érdemes ilyenkor letörölni.

2. Lépés: Ajtók, ablakok lemosása, üvegtisztítás

 • Ha ez az első nagyobb takarítás kutyád életében, akkor fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy egy patyolat tisztára suvickolt üvegajtó bizony meg tudja lepni kedvencedet. Vannak olyan kutyák (főleg a szelesebb növendék kölykök), akik a nagy rohanásban nem veszik észre az üveglapot és átszaladnak rajta! Új üvegajtó esetében is az lehet a megoldás, hogy pár hétre matricákat helyezel fel az üveglapra. Ha a kutya megtanulta a turpisságot, akkor későbbi életében már nem szokott gondot okozni neki az üvegajtó.
 • Az üvegtisztító és ablakmosó folyadékokat, az ilyet tartalmazó vödröt és szivacsot úgy tárold, hogy kedvenceid ne férhessenek hozzá!

3. Lépés: Bútorok lemosása és bútorápolóval való áttörlése

 • A lemosó és bútorápoló folyadékokat, az ilyet tartalmazó vödröt és szivacsot úgy tárold, hogy kedvenceid ne férhessenek hozzá!

4. Lépés: Kárpitok kikefélése, kiporszívózása

 • Erre a célra egyébként létezik egy magyar fejlesztésű speciális, csatlakoztatható porszívó fej, ami hatékonyan összeszedi a kutya és a macskaszőrt.
 • Ügyelj arra, hogy kedvenced megrémülhet a porszívó bekapcsolásakor. Ennek elkerülése érdekében fokozatosan hozzászoktathatod őt ehhez az idegen és erős zajhoz, akár már a takarítást megelőző napon is.
 • Ügyelj arra, hogy a porszívó kábelét kutyád megrágcsálhatja, illetve lábaival belegabalyodhat, miközben te a lakás másik felében nem érted, hogy ugyan miért nem ér tovább a porszívó zsinór…
 • A nagy mennyiségű szálló por nem tesz jót kedvenced légutainak, esetleg meglévő allergiájának. Ő még közelebb van a talajszinthez, ahol a szálló por a legdúsabb, ezért érdemes áttelepíteni őt máshová, amíg porolsz, vagy porszívózol.

5. Lépés: Szőnyegek kirázása, átporszívózása

 • Ugyanazok az instrukciók, mint a 4. Lépés esetében.

6. Lépés: Benti cserepes virágok óvatos letusolása, portalanítása

 • Ügyelj arra, hogy az ideiglenesen emiatt földre letett mérgező szobanövényekhez ne férhessen hozzá kedvenced!
 • Különösen vigyázz a kaktuszok esetében, melyeknek szúrása súlyos bőrgyulladást eredményezhet a háziállatoknál is!

7. Lépés: Padlózat és minden egyéb poros hely felporszívózása, majd felmosása

 • Ugyanazok az instrukciók, mint a 4. Lépés esetében.
 • Ügyelj arra, hogy kedvenced ne igyon bele a felmosóvízbe! A savak, lúgok és felületaktív tisztítószerek erős maró hatással bírnak! Ha mégis bele lefetyel, akkor azonnal mosd ki a száját bő vízzel, majd irány az állatorvos!
 • Ne hagyd elöl a felmosófejet, mert egyes kutyák szeretik azt megrágcsálni!

8. Lépés: A konyhai felületek zsíroldószeres, mosogatószeres áttörölése, a konyhai gépek kitakarítása

 • Egy hűtőszekrény nagytakarítás alkalmával bizony akár régebb óta romlott ételeket is felfedezhetsz a hűtőszekrényben, amik nyilván a kukában, vagy a komposztban fognak landolni, de arra vigyázz, hogy ezekhez kutyád még véletlenül se férhessen hozzá, hiszen a romlott ételek elfogyasztva könnyen gyomorrontáshoz, vagy ételmérgezéshez vezethetnek!
 • Ügyelj arra, hogy kedvenced ne igyon bele a felmosóvízbe! A felületaktív tisztítószerek erős maró hatással bírnak! Ha mégis bele lefetyel, akkor azonnal mosd ki a száját bő vízzel, majd irány az állatorvos!
 • Ne hagyd elöl a felmosófejet és a szivacsot, mert egyes kutyák szeretik azt megrágcsálni!

9. Lépés: A WC kagyló és a csempézett részek átkefélése, beáztatása vízkőoldóval

 • Egy ideig állni kell hagyni a vízkőoldós tartalmat a WC kagylóban és nem egyből lehúzni azt, hogy ezt követően hatékonyabb lehessen majd a takarítás. Ügyelj arra, hogy kutyád ilyenkor ne kíváncsiskodjon errefelé! Ilyenkor még véletlenül se igyon a WC-ből! Ezek az anyagok irritálhatják a nyálkahártyáit, lenyelve pedig maró hatásúak.

10. Lépés: Mosdó, tusoló, csaptelepek tisztítása fürdőszobai tisztítószerekkel

 • Hasonlóak az instrukciók, mint a 9. Lépés esetében.

11. Lépés: WC – fürdőszoba felmosása takarítószerrel, esetleg fertőtlenítővel is

 • Hasonlóak az instrukciók, mint a 9. Lépés esetében.
 • Ügyelj arra, hogy kedvenced ne igyon bele a felmosóvízbe! A savak, lúgok és felületaktív tisztítószerek erős maró hatással bírnak! Ha mégis bele lefetyel, akkor azonnal mosd ki a száját bő vízzel, majd irány az állatorvos!
 • Ne hagyd elöl a felmosófejet, mert egyes kutyák szeretik azt megrágcsálni!

12. Lépés: Ha már minden száraz, akkor visszakerülhetnek a függönyök és a szőnyegek, visszarendezheted a lakást!

 • Ezt ismét játéknak gondolhatja kedvenced és nem ritka, hogy ilyenkor örömtelien csatlakozna be a függöny felrakásba, csak épp ellentétes eredménnyel, mint amin te fáradozol…
 • Itt kell megjegyeznünk, hogy bizony a macskás gazdiknak nem érdemes túl sok dolgot megváltoztatni egy-egy nagytakarítás során! A macska ugyanis erősen territoriális, területhű állat, vagyis, ha jelentősen megváltozik a környezete, az számára komoly stresszt jelent. Ettől akár napokig is depressziós lehet, sőt, akár stressz alapú húgyúti, vagy egyéb betegségeket is összeszedhet! Az alomtálca helyét tehát végképp nem javasolt sűrűn vátoztatgatni.
 • Egy kutya ezzel szemben gyorsan megszokja az újításokat, és a 4 üres fal közt is csak az számít neki, hogy a gazdi is ott legyen, így a kutyás gazdik a lakás átrendezés szempontjából némi előnnyel indulnak a macskásokhoz képest.

Gazdiként tehát jó sok mindenre figyelned kell. Az egyes lépések sorrendje persze eltérő lehet, aszerint, hogy a te otthonodnak éppen milyenek az adottságai, a kialakítása. Biztosan akadna még egy-két dolog, amiről lehetne itt írni, de, ha betartod a fentieket és ezek logikája mentén gondolod át a takarítás minden lépését, azzal már rengeteget teszel azért, hogy ne érje baj a házikedvencedet!

Szerző:

Dr. Csizmás Máté

2021.03.24.

(Fotók : unsplash.com)

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email