Macska agility – vajon a te kedvenced is szeretné?

A járvány miatt Te is sok időt töltesz home office-ban a macskáddal? Úgy érzed, hogy már egyre unalmasabb otthon? Olvasd el cikkünket és színesítsd meg a hétköznapokat a macska agility segítségével! Játssz kedvenceddel és tanuljatok új dolgokat együtt!

Mi az az agility (magyarul agilitás)?
Az agilitás a hatékony irányváltoztatás képessége. Robbanékony start, majd lelassulás, irányváltoztatás, majd ismét gyorsulás, miközben a testkontroll maximális a sebességcsökkenés viszont minimális. Ez a művelet igen fejlett koordinációs képességeket igényel. Az agility fontos elemei az adaptációs-, egyensúlyi-, orientációs- és reakciós képesség és a ritmusérzék.

A macskák gyorsak, jó sprinterek, és izgalmas végignézni a kecses mozdulataikat. Óránként akár 48 km maximális sebességgel is képesek futni! Emellett kiváló ugrók, testhosszuknak akár a hatszorosát is képesek megugrani! Az agilityről a legtöbb embernek egyből a kutya agility jut az eszébe. Pedig a macskák ruganyosabbak, mozgékonyabbak a kutyáknál, ami akár jobbá is tehetné őket ebben a sportágban. Egyes macska egyéniségek pedig egyenesen imádják az agilityt és remek kikapcsolódásként élik meg.

A macska motivációjának eredete

Talán meglephet, de a macskák megfelelő módszerekkel gyorsan tanulnak. Gyorsan felmérik a környezetüket, amire hosszú ideig pontosan emlékeznek. És, míg egy kutya az utasításodra hajtja végre a kívánt feladatot, addig egy macskánál el kell érned, hogy ő maga akarja véghezvinni azt! Barátjának kell, hogy tekintsen téged és csak akkor teszi meg a kívánságodat, ha az neki is kedvére való. A taníthatóság egyik fő nehézsége, hogy ez a habitus teljesen eltér attól, amit esetleg egy kutyánál már kitapasztalhattál. Macskádat minden egyes gyakorlással bátorítanod kell, hogy  kitalálja az akadályok elhárításának módját, és, hogy barátjaként tekinthessen rád.

Önbizalom

A sikerhez macskádnak önbizalma kell, hogy legyen és érdeklődnie kell az agility iránt, szeretnie kell a futást, az ugrást és a mászást, és általában interaktívnak kell lennie a környezetében lévő emberekkel és tárgyakkal szemben is. A félénk macskák ugyan élvezhetik az otthoni játékot, de lehetséges, hogy zajos környezetben már legszívesebben visszahúzódnának, és emiatt nem való nekik egy kiállítás, vagy egy verseny. Amikor macskád farka fent van, az úgynevezett “boldog macska” pozícióban, azzal jelzi számodra, hogy készen áll a tanulásra. Figyelj a testbeszédére! (Korábbi cikkünk segít felmérni kedvenced hangulatát: https://blog.mypetnote.com/hogyan-merd-fel-macskad-hangulatat/)

Egészségi állapot

Az agility pálya akadályainak leküzdéséhez jó általános egészségi állapotra, állóképességre, megfelelő kondícióra és energikusságra van szükség. Ehhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőriztesd egészségi állapotát egy állatorvossal. Bármilyen tényező, vagy betegség, ami akadályozza a mozgását, az rontani fogja az agilityben nyújtott eredményeit.

Tanítási módszerek

Ekőször is állapítsd meg, hogy macskád rendelkezik-e megfelelő személyiséggel és fizikai kondícióval az agilityhez, majd ezután tanulmányozd a különböző képzési módszereket. 

A tanításhoz próbálkozhatsz egy csalival a játék során, kiválthatod a kívánt mozdulatsort egy dupla koppintással egy játék, vagy a kezed segítségével, de akár klikkert is használhatsz. Gyakorlás közben felemelheted a macskádat, és átemelheted őt az akadály felett, hogy fizikai kontaktusba lépjen az akadállyal és így hamarabb megértse a feladatot. Légy türelmes és találd meg az örömöt a közös munkában és a macskáddal való szorosabb kapcsolat kiépítésében! A legjobban szórakozó macskák fejlődnek a legintenzívebben.

Iránymutatás

A kutyák számára az elsődleges motiváció az étel, a macskáknál azonban a játék. Ezért játssz macskáddal rendszeresen, futtasd körbe a házban, és ha valamit jól csinál, akkor azonnal jutalmazd őt dicsérettel, vagy egy kevéske étellel, de többnyire dicsérettel és szeretettel! Az agility tanfolyamon részt vevő macskának koncentrálnia kell, és éberen kell figyelnie rád. Csalogatással vagy dupla koppintással jelezheted  számára, hogy hová menjen, vagy a kezeddel vezetheted a mozdulatait.

 

Az időskor ugyanúgy befolyásolhatja a macskád mentális képességeit, mint az emberek esetében, ezért érdemes még fiatalon megkezdeni a gyakorlást. A macskák kiváló mélység érzékeléssel bírnak. Kiválóak a hirtelen irányváltoztatásban és fantasztikusan ugranak. Emellett intelligensek és önálló gondolatokkal bírnak, így kiváló problémamegoldók. Ösztönözd kedvenced leleményességét, mindaddig, amíg a helyes úton halad az akadályokon.

Hogyan tanul egy macska?

A macskák hasonló tanulási módszereket használnak, mint az emberek is, például amikor valamilyen sportot tanulnak meg. Ehhez pedig rengeteg tapasztalat és gyakorlás szükséges. 

Macskád többféle tanulási módszert is alkalmazhat a feladatok elsajátításához.

Habituáció, vagy megszokás útján tanul, mikor egy ideig ki van téve, például egy új akadálypályának, amely először ismeretlen, majd idővel már egyre inkább biztonságban érzi magát.

Tanulhat megfigyelés által is, majd az ellesett mozdulatokat lemásolhatja. Hasznos lehet tehát, ha macskád megfigyelhet egy másik, már tapasztaltabb agilityző macskát, hogy ötletet meríthessen az akadályokon való áthaladáshoz. Ugyanez figyelhető meg akkor is, amikor az ajtó kinyitását megtanulja tőled házikedvenced.

A kondicionálás az a tanulási forma, amikor valamilyen jutalmazás jár a feladat sikeres elvégzése után. Például jelezheted macskádnak egy koppintással, vagy dupla koppintással, ha jól dolgozott.

Macskád a korábbi tapasztalataiból is képes tanulni, és a problémák megoldásának új módjait kitalálni. A macskák ebben különösen jók.

Kiemelten fontos, hogy rengeteget játsszatok, a játék ugyanis a képességek fejlesztésének és gyakorlásának egyik legjobb módja.

Hogyan épüljön fel egy tréning?

 

Egy hatékony macska agility tanfolyam 5 fő fizikai fitness összetevője az agilitás, az egyensúly, a sebesség, a teljesítmény és a reakcióidő. Ezek mellett pedig nem hanyagolhatók el a legfontosabb mentál fitness komponensek sem, amik a koncentráció, a bizalom, a tanulás és a macska testfelületére ható érzések változatossága. Fontos, hogy macskád számára mindig új és érdekes kihívást jelentsenek a feladatok.

Melyik gyakorlat mit fejleszt?

A rúdugrások és karikaugrások az erőt, az egyensúlyt, és a koordinációt fejlesztik; az alagút akadály a sebességet; az ún. macskaséta (Balance Beam) az egyensúlyt, a koordinációt; az

ugrások a mozgékonyságot és a koordinációt. Ha egy tükör felett kell átugrania, az nem csak az erőt, a koordinációt és a koncentrációt fejleszti, hanem a bizalmat is! Ha a feladatok levezénylése egy külső személy (kezelő) által diktálva irányított, az a reakcióidőt és a koncentrációt fejleszti.

A tanfolyamnak javítania kell a macska rugalmasságát, állóképességét, erejét és szellemi képességeit, a koncentrációt, a magabiztosságot és a gazdájához fűződő bizalmi kapcsolatokat.

A macska agility előnyei a gazdinak

A legfontosabb, hogy szorosabb kapcsolat alakul ki köztetek. Ennek érdekében játssz macskáddal minden nap! Agility akár a házon belül is végezhető, kevés helyet foglal el és olcsó, így tökéletes kikapcsolódás a karantén helyzet alatt is! Ráadásul az edzésről tanult készségek alkalmazhatók akár a saját edzéstervedre is! A macskák viselkedéstanának (etológiájának) megismerése lehetőséget teremthet a jobb megértéshez és a kommunikációhoz, mely nem csak az agilityben hanem a mindennapokban is javítja a kettőtök közötti kapcsolatot.

A macska agility előnyei a cicának

A macska agility helyesen alkalmazva szórakoztató a macskád számára, emellett egészséges is számára. A macska agility egy olyan szintű környezetgazdagítás, mely garantáltan leköti kedvencét figyelmét, le tudod őt fárasztani, így elkerülheted az unalomból eredő szociális zavarokat és betegségeket is. Agility gyakorlat közben gyakran előforduló jelenség, hogy a macska kipróbál valami újat, majd megnézi, hogy gazdája jóváhagyja-e egy kattintással. Ez a kétirányú kommunikációs út egy dinamikusan fejlődő kapcsolattá alakulhat kettőtök között. A macska agility tehát lényegében egy új eszközt ad a kezedbe a cicáddal való kommunikációra, hogy a lehető legjobb gazdija lehess. 🙂

Dr. Csizmás Máté

2020.11.15.

(Fotók : unsplash.com)

Kérlek, ha úgy gondolod, hasznos információkat juttattunk el hozzád, akkor nyomj egy megosztást, vagy küldd el valakinek, akinek hasznára lehet! Hálásan köszönjük előre is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email