MYPETNOTE – A Kisállat Naplóm

MYPETNOTE - A Kisállat Naplóm

Miért érdemes naplózni?

Naplót vezetnek az élsportolók, a nagy tudósok, a legtöbb vállalatvezető, az igazi profik. És a professzionalizmus rögös útján naplójuk végig elkíséri őket. Ugyanígy segíthet Neked is, hogy saját állatod legjobb gazdája lehess. Kisállatunkkal való kapcsolatunk közös történetét ugyanúgy vezethetjük, mintha csak a saját naplónkat írnánk. Ha már feltetted magadnak a kérdést, hogy jó gazdája vagy-e kedvencednek, akkor a napló számodra az egyik legjobb módszer ennek megválaszolásához, és szükség esetén a változtatások megkezdéséhez! Úgy tekinthetünk rá, mint állattartásunk személyi edzőjére, aki rámutat hibáinkra, fegyelmezettségre és őszinteségre tanít minket.

Lehetetlen mindent pontosan észben tartani.  S „akinek nincs esze, annak legyen notesze” – szól a mondás, de e viccen túlmenően tény, hogy, ha nem születnek írásos adatok és konkrét leírások, arról, hogy honnan, milyen módon és merre is haladunk, akkor agyunk – érzelmeink által befolyásolva – hajlamos kedvezőbbnek vagy éppen rosszabbnak beállítani egyes múltbéli helyzeteket a valóságnál. Erre mondjuk, hogy “az idő megszépíti”, de legalábbis módosíthatja emlékeinket. Ellenben, ha már felírtunk egy hibát („Morzsi a csirkehús után kezdett vakarózni!”), akkor ugyanabba remélhetőleg már nem esünk bele ismét. Szubjektív megfigyeléseink rendszeres és következetes feljegyzése végül objektív adatokkal szolgálhat arról, hogy mik az erősségeink és a gyengéink az állattartás során, illetve felhívhatja a figyelmet állatunk esetleges betegségeire is. Utóbbi óriási segítséget nyújthat állatorvosod számára, például, ha viselkedészavarok vagy epilepszia gyanúja merülne fel.

Mit ajánlott naplózni?

Kezdetben mindent. Inkább többet, mint kevesebbet. Később úgyis kialakul benned egy praktikus séma, igazából csak el kell indulni. Feljegyezheted, melyik kutya volt modortalan a tiéddel szemben, melyik parkban tűnt Buksi a legboldogabbnak, melyik típusú almot preferálja Cirmó a kettő közül, bármilyen információt, amit később szívesen visszanéznél. Érdemes leírnod, hogyan érhetnéd el, hogy több időt tölthess állatoddal, vagy mik azok a tényezők, amik miatt akár rendszeresen meghiúsul egy-egy séta vagy játék. Egy elkésett kullancs elleni védekezés okozta aggodalom elkerülhető, ha a következő alkalommal már körültekintőbben tervezel. A lényeg, hogy ne legyen több megelőzhető kifogás a közös programotokra! Az alapfunkcióban egy jegyzetfüzetet biztosítunk számodra, hogy kedvencedről dátum szerint, minden fontos adat egy helyen legyen. Iránymutatást adunk a naplóírás megkezdéséhez és listázzuk a legfontosabb megfigyelendő szempontokat.

Professzionális Napló funkciónkat azoknak a gazdiknak fejlesztjük, akik ezeken túlmenően grafikonon szeretnék nyomon követni kedvencük fejlődését. Ide már fotókat is tölthetsz fel, vezetheted kedvenced súlyát, állóképességét, írhatsz a hangulatáról,  szokatlan viselkedéseiről, étkezési-, vizelési- és bélsárürítési rendellenességeiről. A számszerű adatokból statisztikát készítünk számodra, hogy hónapról-hónapra szemmel tarthasd a változásokat, legyen az a kedvenceddel töltött egyre több aktív szabadidő, vagy kisállatod aktuális aktivitási szintje. Ezek segítségével hamarabb észreveheted egyes, lassan fejlődő betegségek első jeleit (például a folyamatos fogyás mögött súlyos háttérokok állhatnak), így korábban fordulhatsz állatorvoshoz. Megjelöljük azokat a paramétereket, melyeket mindig érdemes aktualizálni, mielőtt állatorvoshoz mennétek. Az így elkészült jelenállapot listát kinyomtatott formában akár az állatorvoshoz is elviheted. Rengeteg időt spórolhatsz neki és magadnak is!

MYPETNOTE

A kisállatod egészségmegőrző online managere